Osam osobnosti, sve u meni!

Uvijek mi je bilo komplicirano biti ja, odmalena. Jedan dan bih se osjećala romantično i ženski, a drugi dan sam se gnušala bilo kakvog prenemaganja i bacala iz ormara svu ružičastu odjeću (biti žena ne znači nositi ružičastu odjeću, ali sa sedam godina bila sam čvrsto uvjerena u to). S jedne strane sam nasilje mrzila, a s druge sam se borila s nasilnicima, gotovo uvijek muškim.

U adolescenciji se zbunjenost pojačala: zaljubljivala sam se istovremeno u više mladića i često mijenjala ideje, s prilično neugodnim posljedicama… Ukratko, bio je to pravi nered.

Kada sam stigla u Damanhur kreativna disciplina, svojstvena životu u zajednici, činila je dobro mojoj duši: u toj poticajnoj atmosferi su s vremenom svi moji dijelovi uspjeli doći do zraka. Bila sam zahvalna za osjećaj mira koji sam konačno živjela, ali dodir milosti stigao je kad nam je Falco Tarassaco prvi puta govorio o Teoriji osobnosti:

Zamislite da unutar sebe imate relativno malu zajednicu sastavljenu od međusobno vrlo različitih pojedinaca. Svi bi htjeli reći svoje i kormilariti brodom u svom smjeru, ali im je teško ostati na čelu dovoljno dugo da bi dali osjećaj kontinuiteta našem biću… Zato se događa da se osjećamo razapeti između jednog i drugog ekstrema, osim ako jedna od osobnosti prisutnih unutar nas ne preuzme dominantnu ulogu u odnosu na ostale i odlučno se nametne kao naš vođa. Ako se to dogodi, nastaju drugi problemi: u tom slučaju lako je, primjerice, osjećati frustraciju jer ne uspijevamo izraziti druge dijelove sebe koji su ugušeni dominacijom te osobnosti koja uvijek nastoji nametnuti svoju prisutnost ne ostavljajući mjesta ni jednom drugom glasu.

Može se dogoditi da, na primjer, osoba izrazito despotska i arogantna karaktera u određenim okolnostima iznenada brizne u plač i žali se da je se ne uzima za ozbiljno, ne cijeni i čak ni ne voli… Osoba nije ni luda niti je iznenada postala shizofrena, jednostavno je njena dječja osobnost, ona koja tiho živi u njoj, uspjela isplivati i izraziti svoje potrebe za ljubavlju i pažnjom, kao što rade sva djeca…”

Ideja da više nisam samo ”ja”, nejasna i puna kontradikcija, već skup kompleksnih osobnosti poput pravih individua, koje imaju svoje vlastite strasti i averzije, konačno mi je objasnila zašto sam se uvijek osjećala razapeta između često nepomirljivih suprotnosti! Obraćajući pažnju na ono što me uznemirivalo unutar mene, shvatila sam da imam različite karakteristike koje su se pojavljivale u različitim kontekstima i da je situacija bila teška kada su izvirale slučajno, bez dirigenta koji bi njima upravljao…

Seminar Unutarnje osobnosti i kasniji rad na identifikaciji mojih osobnosti i otvaranju dijaloga i kontakta sa svakom od njih bili su jedan od najmoćnijih instrumenata za moju transformaciju i za oslobađanje od mnogih poteškoća nakupljenih tijekom godina. Na primjer, u prošlosti sam patila od razarajuće ljubomore, ali kad sam shvatila da je samo jedna od mojih osobnosti bila ljubomorna i da je dovoljno dopustiti joj da se uzrazi u drugim kontekstima, štiteći one povezane s afektivnim odnosima, uspjela sam se osloboditi ralja ljubomore koja me oduvijek žalostila.

Uz pomoć naučene tehnike slušanja i dijaloga sa svakim mojim dijelom, promijenila sam navike i uzorke ponavljajućih ponašanja i uspostavila novu intimnu ravnotežu.

Iz tog dijela rodila se nova ja, nova zrelija osobnost koja danas vodi moj život s puno više humora i intelencije! To je vrsta pozitivnog lidera koji je na usluzi svim komponentama moje unutarnje zajednice: sluša ih, koristi ih, a u zamjenu traži poštivanje redoslijeda pojavljivanja na sceni kako bi se svi mogli najbolje izraziti u odgovarajućem kontekstu, bez ulaženja na tuđi teren.

Ako me pitate da li funkcionira uvijek, mogu reći da: funkcionira svaki puta kada obratim pažnju i otvorim unutarnji dijalog; ne funkcionira kada si dopustim da me obuzmu lijenost i navika i kada ne koristim svoju unutarnju moć…

Dakle, lekcija koju treba upamtiti da bi živjeli bolje:

ne prepustiti se lijenosti i svakodnevno obnavljati obvezu da vodimo svoj život!

Želite li saznati više:

Besplatno predavanje o unutarnjim osobnostima održat će se ovaj petak, 16. veljače 2018. u 19h, Centar Talej, Vlaška 81A

Seminar Unutarnje osobnosti održat će se ovaj vikend 17.-18. veljače 2018.